Gislaveds kommun gör en kraftfull satsning på ökad informationssäkerhet


År 2011 antog Gislaveds kommunfullmäktige en policy och strategi för informationssäkerheten i kommunen.

En särskild samordnare för området utsågs, och ett intensivt arbete har inletts för att säkra kvaliteten på kommunens informationssäkerhet.

Man har bland annat påbörjat en utveckling mot processbaserad informationsredovisning, och som IT-stöd för det arbetet har man valt VisAlfa.

Informationssamordnaren, kanslichef Eva Gardelin-Larsson, säger så här:

Vi har identifierat informationssäkerheten som ett av våra viktigaste förbättringsområden, och vi har beräknat att vi ska klara den uppgiften på en femårsperiod.

Under det första året har vi bland annat utbildat ett trettiotal medarbetare i processbaserad informationsredovisning enligt VisAlfa.

Nu tar varje förvaltning tag i och beskriver sina kärnprocesser. Styr- och stödprocesserna utarbetar vi centralt i samarbete med förvaltningarna.

Vi är medvetna om att det är en stor satsning vi gör, och vi är beredda att lägga den tid och kraft som krävs för ett lyckat resultat.



Den som driver arbetet med den processbaserade informationsredovisningen är kommunens arkivarie, Ulla Sjöblom.

Hon berättar att hon för ca ett år sedan för första gången kom i kontakt med VisAlfa.

I våras gick Ulla en två dagars VisAlfa-kurs i Malmö, och hon blev än mer styrkt i att VisAlfa är ett verktyg för Gislaveds kommun.

VisAlfa är enkelt att arbeta med, och inte särskilt svårt att lära sig. Det är viktigt eftersom vi ska engagera så pass många medarbetare säger Ulla.

De som har gått utbildningen och fått känna på VisAlfa har nu möjlighet att bestämma sig för om dom vill fortsätta.

Det är ju inget lätt arbete, och både fallenhet och engagemang kommer att krävas. Därför är det viktigt att medverkan bygger på frivillighet.

Och efter vad vi har sett så här långt så verkar det bli gott om frivilliga. Det är roligt att arbeta med VisAlfa.

Skriv ut denna sida
©VisAlfa AB 2024